Blog

Latte art - najčastejšie chyby pri nalievaní srdiečka

Latte art - najčastejšie chyby pri nalievaní srdiečka Láska k umeniu, umenie o láske, umenie lásky – láska a umenie k sebe jednoducho neodmysliteľne patria. Aj latte art ako umenie, ktoré by sme sa vydali obdivovať hlavne do kaviarní, je s láskou v istom zmysle tiež ...

Kurz pohľadom účastníka

Kurz Dokonalé espresso a cappuccino na domácom kávovare Ako to býva, občas máme o niektorých veciach skreslené predstavy. Keď som išla na kurz prípravy kávy, predstavovala som si, ako asi bude prebiehať, čo tam budem robiť alebo koho tam stretnem. Moje predstavy sa s r...

Tipy na vianočné darčeky - úspech zaručený

Tipy na vianočné darčeky Rozmýšlate, čím na Vianoce potešiť svojich blízkych? Pokiaľ si bez kávy - rovnako ako vy - nevie predstaviť deň, máte vyhrané. S našimi tipmi zaručene urobíte radosť. Vyberiete úplne pre každého aj na poslednú chvíľu.   Originálne Viano...

Distribúcia kávy

Nenechajte chuť svojej kávy zatúlať sa pri jej distribúcii. Každé zrnko kávy si prežije svoje malé dobrodružstvo a v pražiarni si dokonca prejde tak trochu peklom, aby sa nakoniec mohlo dostať až k vám domov a splniť svoje poslanie, nech už káva hrá vo vašom živote akú...

Anaeróbna fermentácia

Anaerobná fermentácia ako spôsob spracovania kávy Hoci vám slovné spojenie „anaeróbnej fermentácie“ môže znieť skôr ako nadávka, verte, že si na vás touto cestou nesnažím vybiť zlosť. Naopak, chcem vám ukázať, čo sa za týmto krkolomným názvom v spojení s kávou skrýva. ...

Návod: Odvápnenie domáceho kávovaru

Zavápnenie nemá priamy vplyv na chuť kávy, iba na fungovanie kávovaru. Avšak bez kávovaru si dokonalú kávu nespravíte. Vodný kameň postupne upcháva vodné cesty vo vnútri kávovaru a znižuje hrejivosť ohrevného telesa, čo môže skončiť až jeho spálenim. Sáčok odvápňovaci...

Dokonalá káva pre každého

Chceme, aby ste aj vy mali dokonalú kávu. Toto je naše motto a neustále na ňom pracujeme. A preto sme v posledných pár týždňoch prišli s novými kávami. Od prémiových výberových arabík pre tých najnáročnejších, až po nový rad DK, ktorý zase zaujme predovšetkým milovníkov...

Dokonalá filtrovaná káva – Chemex a V60

Milujete filtrovanú kávu? Alebo s ňou chcete naopak začať? Práve pre Vás máme návody na rôzne druhy filtrovanej kávy. Sami sa presvedčíte, že nie je filter ako filter a každý spôsob si žiada iný mletia, ktorý má výrazný vplyv na chuť. Neočakávajte chuť espressa Filtro...

Ako sa praží káva

V tomto článku a videu se podíváme na pražení kávy. Jak se praží, co se děje s kávou, a jaká je vlastně práce pražiče. Náš pražič Honza nám udělal krátkou ukázku.  Zatímco se nahřívá stroj na požadovanou vstupní teplotu, nasypu kávu do násypky. Po dosa...

To najlepšie z veľtrhu HOST 2021

Host Milano 2021 Přes všechna výjimečná nařízení a pandemická omezení jsme měli možnost navštívit mezinárodní veletrh kávy a příslušenství, který se každé dva roky koná v italském Miláně. Letos se konal 42. ročník a my se na Host Milano vypravili už po třetí.  ...

Káva na dovolenke, alebo čo robiť mimo civilizácie

Chystáte sa na dovolenku do prírody a desí vás predstava, že budete bez kávy? Ani na cestách mimo mesta sa nemusíte vzdať svojho obľúbeného nápoja. Poradíme vám, aké si vziať vybavenie, ktoré vás nezaťaží, a ako si pripraviť a užiť čerstvú kávu aj v poľných podmienkach....

Metódy spracovania kávy

METÓDY SPRACOVANIA KÁVY   Možno ste už narazili v popise pri káve na označenie washed, natural, honey. Čo tieto termíny znamenajú a prečo by vás mali zaujímať?   Ide o označenie procesov po zbere kávových čerešní, kedy potrebujeme z plo...

Ako spoznať kaviareň, kde vám káva bude chutiť?

Pokiaľ ste si zvykli na skvelú kávu, je prirodzené, že už nechcete robiť kompromisy. Pri príprave kávy doma, máte všetko vo svojich rukách, v kaviarni vám ale neostane nič iné, ako sa spoľahnúť na umenie druhých.  Vo vašom okolí ste si určite našli podnik, kde vám...

Guatemala Flor de Coban: naša novinka

O káve z regiónu Coban v Guatemale  Región Coban leží v stredosevernej časti Guatemaly a radí sa k svetovým oblastiam s jedinečnými podmienkami pre pestovanie kávy. Vďaka vplyvu Atlantického oceánu je tu väčšinu roka chladné a daždivé počasie s minimálnym pri...

Ako vyberať domáci kávovar

Uvažujete o kúpe kávovaru a rozhodujete sa medzi automatickým alebo pákovým? Ktorý je lepší do kancelárie a ktorý pre domácich nadšencov? Čo môžete čakať od lacného kávovaru a prečo je lepšie si priplatiť?  Aké kritéria výberu sú skutočne relevantné? Pripravi...

Kávové omyly, mýty a polopravdy

Česká kávová kultúra sa za posledných 20 rokov posunula o veľký kus dopredu. Aj napriek tomu sa veľmi často stretávame s kávovými mýtmi a nepravdami, ktoré stále medzi ľuďmi kolujú. Radi by sme aspoň niektoré z nich uviedli na pravú mieru.  1) Robusta je nekva...

Čo spôsobuje kyslosť kávy

Čo je príčinou kyslosti v káve a prečo ju niektorí nenávidia a niektorí milujú? Môžeme ovplyvniť výslednú chuť kávy nie len voľbou správnych zŕn, ale aj prípravou? Pokiaľ vás zaujíma niektorá z týchto otázok, čítajte ďalej.   Nie je acidita ako acidita   Kys...

Viete, čo je extrakcia? Ako na ňu?

Chtěli byste zlepšit chuť vašeho espressa, ale nevíte, jak na to? Chutná vaše káva mdle a kysele, nebo má spálenou pachuť bez ohledu na to, jaký druh kávy zrovna pijete? Pak za tím s velkou pravděpodobností stojí špatná extrakce. Podíváme se společně na to, co to extr...

Ako udržať kávu čo najdlhšie čerstvú

Ako udržať kávu čo najdlhšie čerstvú  Spôsob ako v bežných podmienkach stopercentne ochrániť kávu pred procesom starnutia neexistuje. Dobrá správa ale je, že jej čerstvosť môžeme vhodným zachádzaním výrazne predĺžiť. Poďme sa spoločne pozrieť na to, čo káve svedčí...

Nastavenie mlynčeka pre správnu extrakciu espressa

Za extrakci u espressa považujeme proces přebírání chutí, vůní a dalších složek z namleté kávy pomocí vody, teploty a tlaku. Z výpusti pákového, kapslového nebo automatického espresso přístroje následně vytéká káva.     Poznámka:  Tento návod...

Štýly praženia

Radi by sme uviedli na pravú mieru jeden z obľúbených mýtov o káve, podľa ktorého má arabica kyslú a robusta horkú chuť. V skutočnosti môže byť každá z nich buď kyslá (ovocitá) alebo horká, hlavný podiel na výslednej chuti má totiž miera praženia. Zjednodušene mô...

Ako vybrať kaviareň na cestách

Každý závislák na dokonalej káve rieši problém, čo piť, keď je na cestách. Samá komercia, káva, ktorá sa veľmi piť nedá a po 24 hodinách bez kávy vezmete na milosť aj Starbucks.  Sieť kaviarní v Ázii % Arabica. Koncept dokonalý, káva skvelá. Veľmi podarený komer...

Ascaso: Ako sa vyrábajú kávovary

Kávovary Ascaso sú pre nás srdcovka. Keď sme začínali, tak Richard vybral na naše kurzy práve kávovar tejto značky. Za tie 4 roky sme sa my aj Ascaso výrazne posunuli. Každopádne vidieť na živo, akú starostlivosť venujú každému kávovaru, ako majiteľ vo svojich 65 rokoc...

Letné kávové osvieženie

Dnes máme pre Vás letné osviežujúce kávy, ktoré zvládnete sami doma. Stačí len: Kávovar na espresso Mlynček na kávu Káva ponorný mixér a ľad. Tu Vám ponúkame overené, chutné a osviežujúce kávové nápoje do horúcich letných dní. Ice latte  Jeden z obľúbe...

Kopi Luwak alebo biznis o hovne

Prepáčte mi tento názov, ale nemôžem si pomôcť. A myslím, že nepreháňam, vlastne je to úplná pravda. Na tri týždne som bol v Indonézii a mojim cieľom bola aj farma s Kopi Luwak. Rád by som vám ukázal moje poznatky z návštevy plantáží z Bali. Ale poďme od začiatku. Ci...

Schizofrénia slovenského kávomilca alebo prečo mám kyslú kávu

Veľmi často riešime stále ten istý dotaz. Prečo mám kyslú kávu. Čo robím zle? Prvé čo človeka napadne je, že za kyslú kávu môže kávovar, alebo zle nastavený mlynček, alebo to proste s kávou neviem. Niekedy sa tiež môžete stretnúť s pojmom acidita v káve.  Veľmi č...

Pomôcky, ktoré vám zefektívnia prípravu espressa

Pomôcky na prípravu espressa delím do troch kategórií: - musím mať - mal by som mať - bolo by dobré mať Samozrejme všetko z nižšie uvedeného nie je dogma a je možné nejakým spôsobom nahradiť alebo vynechať. Preto tento zoznam berte skôr ako tip alebo odporúčanie pre...

Ako vyberať domáci kávovar

Najčastejšie otázky v maile a na chate: Ako si mám vybrať kávovar? Prečo sú na trhu kávovary za 120 € a vy predávate kávovary za 800 € a viac. Aké sú medzi kávovarmi rozdiely? Tých otázok, ktoré zodpovedáme je veľa, takmer vždy sa opakujú. Tak som sa roz...

Rozhovor s pražičom

Okolo praženia je veľa mýtov, poloprávd a dotazov. Značka kávy Dopraženo! si necháva pražiť kávu v dvoch pražiarňach kávy a v jednej z nich sme s pražičom Janom Bohatým urobili rozhovor na tému praženia. Čo je podľa teba dôležité pri pražení kávy? Snažím sa nájsť...

Návod: Ako čistiť kávovar

Každý chce mať dokonalú kávu a hľadá, ako na to. Najčastejšia odpoveď býva, že je chyba v káve, prípradne v nastavení mlynčeku. Lenže veľmi často, bohužiaľ aj pri kaviarňach, sa stretávame s tým, že kávovar sa proste nevyčistí. Myslím, že by asi nikoho nenapadlo...

Voda nielen do kávovaru

Ďalším krôčkom k dokonalej káve môže byť lepšia voda. A je veľmi pravdepodobné, že s lepšou vodou budete mať aj lepšiu chuť kávy. V podstate máte tri základné možnosti: používať kohútikovú kupovať balenú  sami si upravovať kohútikovú alebo inú vodu z vlastnéh...

Vietnam Coffee Trip 2019

Čo si predstavíte, keď sa povie Vietnam? Veľmi vzdialená krajina, vojna, super jedlo a tržnice so všetkým možným tovarom a z Česka tiež veľmi známe „ne, já neumět česky“ :) Ale Vietnam je tiež o káve, o veľa kávy! Už v lete som kúpil letenku do Thajska, s t...