Distribúcia kávy

Nenechajte chuť svojej kávy zatúlať sa pri jej distribúcii.

Každé zrnko kávy si prežije svoje malé dobrodružstvo av pražiarni si dokonca prejde tak trochu peklom, aby sa nakoniec mohlo dostať až k vám domov a splniť svoje poslanie, nech už káva hrá vo vašom živote akúkoľvek rolu. S kávou je spojený zložitý proces, na ktorom sa podieľa mnoho ľudí a svojím spôsobom je to taký malý zázrak. Nebola by potom škoda ju vo výsledku znehodnotiť „malou“ ale nemálo významnou chybou v procese prípravy? To by sa mohlo stať, ak podceníte distribúciu kávy v páke a zarobíte tak na nerovnomernú extrakciu. Časť espressa bude podextrahovaná a časť naopak preextrahovaná. Inými slovami, pokiaľ kávu stlačíte tamperom nakrivo, nikdy si ju nevychutnáte, takú, aká by v prípade dokonalej a rovnomernej extrakcie mohla byť. Čiastočne tak káva môže prísť o chuť a o tú nám predsa ide predovšetkým. 

prezentace šířka (1)

Samotný tamper na prípravu dokonalej kávy bohužiaľ nestačí, potrebujeme distribútor. Či už to znie vznešene ako chce, je to jednoducho urovnávač kávy, bez ktorého to však tak jednoducho nejde. Rotáciou distribútora rozprestierame namletú kávu pomocou lopatiek, ktoré má naspodku.

12

Pochopiteľne existujú aj amatérske techniky a jedna sa dokonca aj po svojom vynálezcovi volá. Avšak, my chceme docieliť dokonalú profesionálnu prípravu, ktorá nás bude odmeňovať špičkovými espressami, takže tým amatérskym sa vyhneme. Našťastie hranica amatérstva a profesionality vo svete kávy nie je tak striktná a neprekročiteľná. V tomto prípade skrátka stačí svoju výbavu na prípravu kávy rozšíriť o jeden komponent.

13

Takže keď sme sa zhodli, že distribútor určite áno, pozrieme na to, ako si vybrať ten správny, pretože so zle vybraným distribútorom, by ste dopadli rovnako ako bez neho. Na trhu dnes nájdeme veľké množstvo rôznych distribútorov, určite ich teda z čoho vyberať. Je však nutné sa držať základného pravidla. Prvé, na čo pozeráme, je priemer, ktorý musí byť rovnaký ako priemer tampera.

14

Kdeď som povedala, že tamper nám nestačí, nebola to tak úplne pravda. Stačí.Avšak iba v prípade, že je to tamper a distribútor v jednom. Z každé strany teda slúžia k niečomu inému avďaka skrutkovaciemu stredu si môžete upraviť hrúbku oboch strán. Tento variant pre vás môže byť praktickým riešením, ak treba potrebujete šetriť priestorom.

Pevne verím, že teraz už dobre rozumiete tomu, prečo je distribútor pre urovnanie kávy dôležitý. Poradíte si bez neho, ale uznajte, že by to bola škoda. Ako pre váš pôžitok z chuti, tak pre všetkých, ktorých tvrdá práca stojí za tým, že si kávu z celého sveta môžete vychutnať aj vy.

 prezentace šířka (4)