Milujete filtrovanú kávu? Alebo s ňou chcete naopak začať? Práve pre Vás máme návody na rôzne druhy filtrovanej kávy. Sami sa presvedčíte, že nie je filter ako filter a každý spôsob si žiada iný mletia, ktorý má výrazný vplyv na chuť.
Neočakávajte chuť espressa
Filtrovaná káva má konzistenciu skôr čaju. Chute sú jemnejšie a menej intenzívne, za to úplne iné a obohacujúce.
Akú kávu zvoliť?
Na filter sa skôr hodí káva svetlejšie pražená teda pri našich kávách biele obaly. U svetlo pražených káv vyniknú kvetinové tóny a ovocitosť. Pokiaľ zvolíte tmavo pražené kávy, očakávajte pomerne fádne chute horkých tónov.
Káva z neho nielen skvele chutí, ale aj samotná príprava vyzerá dokonale. Sklenená nádoba doplnená o drevené doplnky k tomu designová varná kanvica a likes na instagrame sa budú len sypať.
Do Chemexu potrebujete silnejšie filtre ako na V60, máme ich v ponuke. Zároveň záleží aj na veľkosti sklenenej nádoby, podľa toho prispôsobujete ako recept, tak aj samozrejme veľkosť filtrov.
Poďme sa pozrieť na obvyklejšiu veľkosť a to je 6 porcií.
Postup:
- Vo varnej kanvici s nastaviteľnou teplotou vody ohrejeme vodu na teplotu ideálne 95 °C.
- Namočte papierový filter zatiaľ bez kávy, nalejte do neho vodu a nechajte prekvapkať.
- Namelieme si kávu, množstvo zodpovedá 6g na 100ml vody.
- Hrubosť mletia je o niečo hrubšia ako na french press, viac o hrubosti mletia na tomto blogu
- Horúcou vodou pomocou krúživých pohybov zalievame rovnomerne všetku kávu. Najprv nalejeme malé množstvo vody – zhruba 50 ml, aby sa všetka káva namočila. Zhruba po 30 s začneme znova krúživými pohybmi zalievať kávu v Chemexe.
- Káva by mala prekvapkať zhruba do 3 minút.
- Extrakcia by mala vyzerať veľmi podobne ako u espressa, výsledná káva sa nesmie prekvapkávať veľmi rýchlo (nepozbiera chuť), ale ani naopak veľmi pomaly (dochádza k preberaniu nežiaducich látok)
V60 dripper
Nezákladnejšia, najobľúbenejšia metóda filtrovanej kávy. Stačí Vám iba dripper, filter, káva, mlynček a horúca voda. A ak cestujete, je dokonalým spoločníkom na prípravu kávy na cestách. Stačí si vziať termosku navyše a ste skvele vybavení do prírody.
Prečo V60? Lievik má tvar písmena V a 60 stupňov. Ďalším pomocníkom sú vrúbky na lieviku, ktoré pomáhajú lepšiemu filtrovaniu kávy.
Postup:
- Ohrejeme vodu na požadovanú teplotu ideálne na 95 stupňov vo varnej kanvici. Vyššia teplota bude kávu spaľovať. Pokiaľ máte varnú kanvicu bez nastavenia teploty vody, nechajte vodu chvíľu odstáť.
- Dripper V60 položíme na nádobu, do ktorej bude pripravovať výslednú kávu.
- Do drippera vložíme papierový filter.
- Rovnako ako u chemexu, filter najskôr prepláchneme na zbavenie sa nečistôt a pachutí. Túto vodu vylejeme.
- Pripravíme si stredne hrubo namletú kávu. Základný recept je 18 g kávy na 300 ml vody. Kávu nasypeme do filtra a vyrovnáme ju. Viac o hrubosti mletia tu.
- Zapneme stopky a krúživými pohybmi začneme vodu nalievať v menšom množstve na kávu - približne 40-50 ml. Namočíme všetku kávu a potom ju jemne premiešame.
- Po ďalších 20 sekundách znova nalejeme 40-50 ml vody. Vodu je treba smerovať na kávu nie na papierový filter. Tiež dbáme na rovnomerné liatie vody. Prekvapkávanie kávy by malo trvať maximálne 3 minúty.