Latte art - najčastejšie chyby pri nalievaní srdiečka
Láska k umeniu, umenie o láske, umenie lásky – láska a umenie k sebe jednoducho neodmysliteľne patria. Aj latte art ako umenie, ktoré by sme sa vydali obdivovať hlavne do kaviarní, je s láskou v istom zmysle tiež prepletené. My vám dnes ukážeme, aké sú najčastejšie chyby, ktoré vám môžu pokaziť váš príbeh lásky, ktorý chcete odrozprávať na hladine svojho cappuccina. Chápete správne, budeme kresliť srdiečko. Potom, čo svoju podlahu doma pravdepodobne nespočetnekrát zlejete mliekom, vaša love story možno skončí aj happyendom a to krásne srdce sa vám podarí nakresliť.
Bez správne speneného mlieka to nepôjde
Aj keď sa hovorí, že tá dokonalá láska je bezpodmienečná v latte arte pár podmienok mať budeme. Tou základnou podmienkou je správne spenené mlieko. Môžete byť sebašikovnejší, ale ak nebudete mať mlieko dobre spenené, tak ten Picasso, čo vo vás drieme, môže driemať ďalej.
Úplný základ je, že speňujeme vychladené plnotučné mlieko. Pokiaľ nebude mlieko vychladené, dosť možno ho nestihnete speniť, pretože sa vám zahreje príliš rýchlo. To isté sa vám stane, keď použijete príliš malé množstvo. Mala by to byť minimálne polovica kanvičky.
Než sa do toho pustíte, trysku prežeňte trochou pary „nanečisto“, čím sa zbavíte vody, ktorá v nej skondenzovala. Trysku kávovaru si oprite o zobáčik kanvičky pod uhlom 45 stupňov a najprv ju majte ponorenú asi centimeter pod hladinou. Hneď ako pustíte paru, trysku povytiahnite tak, aby kopírovala hladinu a zároveň vytvorila v kanvičke vír. To dosiahnete tak, že budete trysku držať na strane kanvičky. Keď budete mať trysku vytiahnutú moc, bude vám mlieko skôr prskať, a nakoniec bude plné veľkých bublín. My ale na latte art potrebujeme dokonalú mikropenu. V tejto fáze je dobré riadiť sa aj sluchom. Ak mlieko speňujete dobre, budete počuť príjemné šumenie.
Jednu ruku si nechajte na kanvičke, tým si ustrážite teplotu. Správne by mlieko malo byť zahriate zhruba na šesťdesiat stupňov. Hovoríte si: „Ako to asi poznám?“. Našťastie na tom nie je nič ťažké. Kým na kanvičke udržíte ruku, mlieko ešte nie je dostatočne teplé. V momente, keď vás začína ruka páliť, paru vypnite, ale pozor, trysku pri tom ponorte opäť o niečo hlbšie a počkajte, až z trysky nebude vychádzať žiadna para, inak si na hladine urobíte väčšie bubliny. Keby sa vám to predsa len „podarilo“, mlieko môžete zachrániť tým, že bubliny sklepete. Máte jedinečnú príležitosť vybiť si zlosť tým, že kanvičkou ukážete svojej kuchynskej linke čo preto. Krúživými pohybmi ešte mlieko s penou v kanvičke dôkladne premiešajte.
Je toho dosť, ja viem. Spočiatku sa vám možno nebude dariť, ale o to viac si potom užijete pohľad na vašu prvú dokonalú mikropenu, ktorú spoznáte tak, že sa hladina mlieka bude krásne lesknúť. Ak sa vám to podľa tohto vyčerpávajúceho návodu nedarí alebo nedokážete pobrať všetky informácie naraz, mohlo by pomôcť naše video.
Od espressa k láskyplnému cappuccinu
Teraz keď máte dokonale spenené mlieko, alebo aspoň zatiaľ čo to čítate, ho máte dokonalé vo vašich predstavách, povieme si, ako na srdiečko. Hoci sa hovorí, že v láske a vojne je všetko dovolené, v latte arte to nie je tak úplne pravda. Povieme si, čo pri jeho kreslení nerobiť. Je to úplne základný obrázok, s ktorým ale môžete urobiť veľkú parádu a radosť nielen niekomu blízkemu ale aj sami sebe. Srdiečko je spočiatku iba fľak, ktorý jedným rýchlym pohybom rozdelíte na dve časti a voilà, už rozdávate lásku. Tu sú najčastejšie chyby:
- Príliš hustá pena
Pokiaľ ste si doteraz mysleli, že vaša pena je dokonalá, ale akonáhle ste začali mlieko nalievať do espressa, pena sa držala na povrchu, znamená to, že bola príliš hustá. Rovnako ako dusiť svojou láskou svojich blízkych nepovedie k ničomu dobrému, určite nemusím vysvetľovať, že na bielej hladine pokrytej hustou penou biele srdce úplne nevyšvihnete. Čoho je veľa, toho je jednoducho príliš. V tomto prípade však tú hustú penu môžete skúsiť odliať a príbeh lásky sa dá ešte zachrániť.
- Nalievanie mimo stred šálky
Aj keď sa do úplného stredu asi netrafíte, mali by ste sa aspoň snažiť, pretože inak vaše srdiečkozablúdi na kraj šálke. Ako hlavná hviezda vášho latte artu by však malo byť v centre diania.
- Šikmé preťahovanie srdiečka
Stred šálky sme si vysvetlili a teraz k stredu srdiečka. Keď budete robiť finálny krok pri kreslení srdiečka, potrebujete sa trafiť do stredu toho „fľaku“ s romantickým potenciálom, inak budú strany srdca nesymetrické. Toto sa dá zachrániť už iba diplomaticky. Vždy môžete povedať, že to bol zámer, pretože láska predsa nie je dokonalá, však?
- Cúvanie kanvičkou
Pokiaľ si v láske nie ste istí, môžete z nej začať cúvať a je koniec. Rovnako tak môžete cúvať kanvičkou pri nalievaní mlieka do šálky a bude po srdiečku. Začnú sa vám okolo obrázku tvoriť také hrebienky. Lepšie to uvidíte na obrázku, pre toto bohužiaľ zatiaľ nemáme terminológiu.
- Nadvihovanie kanvičky pri preťahovaní
Pokiaľ kanvičku vo finálnom pretiahnutí nezdvihnete, budete mať namiesto srdiečka skôr takú zrůdičku, ktorá bude pripomínať obdĺžnik. Hľadám posledné prirovnanie, ktorým by som toto láskyplné rozprávanie ukončila a jediné, čo ma napadá je, že vždy treba na všetko pozerať s určitým nadhľadom a až potom vám, niektoré veci konečne začnú dávať zmysel. Takže na záver dajte možnosť nadhľadu aj vašej kanvičke, nech to srdce má nejakú hlavu a pätu.