Letné kávové osvieženie

Dnes máme pre Vás letné osviežujúce kávy, ktoré zvládnete sami doma. Stačí len:

Tu Vám ponúkame overené, chutné a osviežujúce kávové nápoje do horúcich letných dní.

DSC_0176_1

Ice latte 

Jeden z obľúbených nápojov, ktorý je extrémne jednoduchý, krásne vypadá a môžete tým oslniť na každej záhradnej párty alebo grilovačke. 

DSC_0107_1

Postup:

- Pohár naplníme ľadom a zalejeme mliekom alebo rastlinným mliekom

- opatrne nalejeme espresso z kávy  Dopraženo! Po Sicilsku (prípadne dvojité espresso) cez ľad tak, aby sa mi vrstvy nepomiešali

- espresso môžete a nemusíte pripravovať s ľadom

DSC_0177_1

Espresso tonic

DSC_0121_1

Tento nápoj je špecifický a nemusí úplne každému chutiť, avšak je osviežujúci a tiež veľmi jednoduchý na prípravu:

- veľkosť poháru, ľad a tonik podľa obľuby

- opät opatrne nalejem espresso z   Dopraženo! Po Kolumbijsku středně (prípadne dvojité espresso) cez ľad tak, aby sa mi vrstvy nepremiešali

- kvôli optickému dojmu máme radšej nepomiešané vrstvy, zamiešať si nápoj môže každý sám

- espresso môžete a nemusíte pripravovať s ľadom

DSC_0128_1

Studená viedenská káva

Tento názov som si práve vymyslel, pretože najlepšie vystihuje, čo od tohoto nápoja čakať. Ak môžem odporučiť, skúste práve túto kávu. Je to môj recept a dajú sa na nej robiť pekné variácie, napríklad so zmrzlinou a podobne.

Postup:

- pohár naplníme skoro doplna ľadom

- zalejem dvojitým espressom z kávy  Dopraženo! Po Italsku priamo na ľad a dolejem horúcou vodou do troch štvrtín objemu pohára

- našľahám vychladenú šľahačku (viac percentnú k šľahaniu) tak, aby nadobudla objem a pritom zostala tekutá. Ja som použil ručný mixér

- pomaly nalejeme na kávu s ľadom, tak aby tekutá šľahačka vytvorila biely prstenec navrchu. 

- ihneď podávam, pijem bez slamky

 Na tomto nápoji sa mi páči spojenie teplej kávy a vychladenej šľahačky - zaujímavá kombinácia.

Preto je potrebné túto kávu servírovať ihneď a je určená skôr na osvieženie a povzbudenie než na popíjanie. Ale kľudne skúste aj variantu doliať dvojité espresso studenou vodou. Dajte vedieť, ktoré z variant vám chutí viac.

DSC_0115_2

Frappé

V Brne žije početná komunita Čechov s gréckymi koreňmi a jeden Gréko - Brňan ma naučil grécke frappé. Trochu som to upravil (z môjho pohľadu vylepšil) a tu je moja verzia: 

- ľad, trochu vody, 3 čajové lyžičky instantnej kávy a espresso

- frappé mixérom vyšľaháme do hustej peny a prilejem do vysokého pohára bez ľadu

- podávajte so slamkou

- ak chcete sladiť, odporúčam pridať cukor pred mixovaním a mixovať spolu s kávou

 

DSC_0128_2

Varianta pre odvážnych , ktorí nemajú frappé mixér:

- vodu, instantnú kávu a espresso zmiešam v nádobe na mixovanie

- ponorím tyčový mixér a pridám ľad (stačia dve, tri kocky kvôli schladeniu a lepšiemu napeneniu)

- mixujem tak, aby som napenil, ale zároveň sa snažím nedrviť ľad (neurobte s toho ľadovú drť)

- ak chcete sladiť, odporúčam pridať cukor pred mixovaním a mixovať spolu s kávou

 

Mliečne frappé

Ak si objednáte v kaviarni frappé, pravdepodobne dostanete mliečnu variantu. Je hustejšia a krémovejšia. 

Postup je rovnaký ako pri bezmliečnej verzii, len namiesto vody dolievam studeným mliekom. 

 

DSC_0106_2

Príjemné kávové osvieženie praje Richard Stehlík

WhatsApp Image 2019-05-31 at 14.13.43