Letné kávové osvieženie

Dnes máme pre Vás letné osviežujúce kávy, ktoré zvládnete sami doma. Stačí len:

Tu Vám ponúkame overené, chutné a osviežujúce kávové nápoje do horúcich letných dní.

DSC_0176_1

Ice latte 

Jeden z obľúbených nápojov, ktorý je extrémne jednoduchý, krásne vypadá a môžete tým oslniť na každej záhradnej párty alebo grilovačke. 

DSC_0107_1

Postup:

- Pohár naplníme ľadom a zalejeme mliekom alebo rastlinným mliekom

- opatrne nalejeme espresso z kávy  Dopraženo! Po Sicilsku (prípadne dvojité espresso) cez ľad tak, aby sa mi vrstvy nepomiešali

- espresso môžete a nemusíte pripravovať s ľadom

DSC_0177_1

Espresso tonic

DSC_0121_1

Tento nápoj je špecifický a nemusí úplne každému chutiť, avšak je osviežujúci a tiež veľmi jednoduchý na prípravu:

- veľkosť poháru, ľad a tonik podľa obľuby

- opät opatrne nalejem espresso z   Dopraženo! Po Kolumbijsku středně (prípadne dvojité espresso) cez ľad tak, aby sa mi vrstvy nepremiešali

- kvôli optickému dojmu máme radšej nepomiešané vrstvy, zamiešať si nápoj môže každý sám

- espresso môžete a nemusíte pripravovať s ľadom

DSC_0128_1

Studená viedenská káva

Tento názov som si práve vymyslel, pretože najlepšie vystihuje, čo od tohoto nápoja čakať. Ak môžem odporučiť, skúste práve túto kávu. Je to môj recept a dajú sa na nej robiť pekné variácie, napríklad so zmrzlinou a podobne.

Postup:

- pohár naplníme skoro doplna ľadom

- zalejem dvojitým espressom z kávy  Dopraženo! Po Italsku priamo na ľad a dolejem horúcou vodou do troch štvrtín objemu pohára

- našľahám vychladenú šľahačku (viac percentnú k šľahaniu) tak, aby nadobudla objem a pritom zostala tekutá. Ja som použil ručný mixér

- pomaly nalejeme na kávu s ľadom, tak aby tekutá šľahačka vytvorila biely prstenec navrchu. 

- ihneď podávam, pijem bez slamky

 Na tomto nápoji sa mi páči spojenie teplej kávy a vychladenej šľahačky - zaujímavá kombinácia.

Preto je potrebné túto kávu servírovať ihneď a je určená skôr na osvieženie a povzbudenie než na popíjanie. Ale kľudne skúste aj variantu doliať dvojité espresso studenou vodou. Dajte vedieť, ktoré z variant vám chutí viac.

DSC_0115_2

Frappé

V Brne žije početná komunita Čechov s gréckymi koreňmi a jeden Gréko - Brňan ma naučil grécke frappé. Trochu som to upravil (z môjho pohľadu vylepšil) a tu je moja verzia: 

- ľad, trochu vody, 3 čajové lyžičky instantnej kávy a espresso

- frappé mixérom vyšľaháme do hustej peny a prilejem do vysokého pohára bez ľadu

- podávajte so slamkou

- ak chcete sladiť, odporúčam pridať cukor pred mixovaním a mixovať spolu s kávou

 

DSC_0128_2

Varianta pre odvážnych , ktorí nemajú frappé mixér:

- vodu, instantnú kávu a espresso zmiešam v nádobe na mixovanie

- ponorím tyčový mixér a pridám ľad (stačia dve, tri kocky kvôli schladeniu a lepšiemu napeneniu)

- mixujem tak, aby som napenil, ale zároveň sa snažím nedrviť ľad (neurobte s toho ľadovú drť)

- ak chcete sladiť, odporúčam pridať cukor pred mixovaním a mixovať spolu s kávou

 

Mliečne frappé

Ak si objednáte v kaviarni frappé, pravdepodobne dostanete mliečnu variantu. Je hustejšia a krémovejšia. 

Postup je rovnaký ako pri bezmliečnej verzii, len namiesto vody dolievam studeným mliekom. 

 

DSC_0106_2

Príjemné kávové osvieženie praje Richard Stehlík

WhatsApp Image 2019-05-31 at 14.13.43

 

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie