Dnes máme pre Vás letné osviežujúce kávy, ktoré zvládnete sami doma. Stačí len:
- Kávovar na espresso
- Mlynček na kávu
- Káva
- ponorný mixér a ľad.
Tu Vám ponúkame overené, chutné a osviežujúce kávové nápoje do horúcich letných dní.
Ice latte
Jeden z obľúbených nápojov, ktorý je extrémne jednoduchý, krásne vypadá a môžete tým oslniť na každej záhradnej párty alebo grilovačke.
Postup:
- Pohár naplníme ľadom a zalejeme mliekom alebo rastlinným mliekom
- opatrne nalejeme espresso z kávy Dopraženo! Po Sicilsku (prípadne dvojité espresso) cez ľad tak, aby sa mi vrstvy nepomiešali
- espresso môžete a nemusíte pripravovať s ľadom
Espresso tonic
Tento nápoj je špecifický a nemusí úplne každému chutiť, avšak je osviežujúci a tiež veľmi jednoduchý na prípravu:
- veľkosť poháru, ľad a tonik podľa obľuby
- opät opatrne nalejem espresso z Dopraženo! Po Kolumbijsku středně (prípadne dvojité espresso) cez ľad tak, aby sa mi vrstvy nepremiešali
- kvôli optickému dojmu máme radšej nepomiešané vrstvy, zamiešať si nápoj môže každý sám
- espresso môžete a nemusíte pripravovať s ľadom
Studená viedenská káva
Tento názov som si práve vymyslel, pretože najlepšie vystihuje, čo od tohoto nápoja čakať. Ak môžem odporučiť, skúste práve túto kávu. Je to môj recept a dajú sa na nej robiť pekné variácie, napríklad so zmrzlinou a podobne.
Postup:
- pohár naplníme skoro doplna ľadom
- zalejem dvojitým espressom z kávy Dopraženo! Po Italsku priamo na ľad a dolejem horúcou vodou do troch štvrtín objemu pohára
- našľahám vychladenú šľahačku (viac percentnú k šľahaniu) tak, aby nadobudla objem a pritom zostala tekutá. Ja som použil ručný mixér
- pomaly nalejeme na kávu s ľadom, tak aby tekutá šľahačka vytvorila biely prstenec navrchu.
- ihneď podávam, pijem bez slamky
Na tomto nápoji sa mi páči spojenie teplej kávy a vychladenej šľahačky - zaujímavá kombinácia.
Preto je potrebné túto kávu servírovať ihneď a je určená skôr na osvieženie a povzbudenie než na popíjanie. Ale kľudne skúste aj variantu doliať dvojité espresso studenou vodou. Dajte vedieť, ktoré z variant vám chutí viac.
Frappé
V Brne žije početná komunita Čechov s gréckymi koreňmi a jeden Gréko - Brňan ma naučil grécke frappé. Trochu som to upravil (z môjho pohľadu vylepšil) a tu je moja verzia:
- ľad, trochu vody, 3 čajové lyžičky instantnej kávy a espresso
- frappé mixérom vyšľaháme do hustej peny a prilejem do vysokého pohára bez ľadu
- podávajte so slamkou
- ak chcete sladiť, odporúčam pridať cukor pred mixovaním a mixovať spolu s kávou
Varianta pre odvážnych , ktorí nemajú frappé mixér:
- vodu, instantnú kávu a espresso zmiešam v nádobe na mixovanie
- ponorím tyčový mixér a pridám ľad (stačia dve, tri kocky kvôli schladeniu a lepšiemu napeneniu)
- mixujem tak, aby som napenil, ale zároveň sa snažím nedrviť ľad (neurobte s toho ľadovú drť)
- ak chcete sladiť, odporúčam pridať cukor pred mixovaním a mixovať spolu s kávou
Mliečne frappé
Ak si objednáte v kaviarni frappé, pravdepodobne dostanete mliečnu variantu. Je hustejšia a krémovejšia.
Postup je rovnaký ako pri bezmliečnej verzii, len namiesto vody dolievam studeným mliekom.
Príjemné kávové osvieženie praje Richard Stehlík