Zavápnenie nemá priamy vplyv na chuť kávy, iba na fungovanie kávovaru. Avšak bez kávovaru si dokonalú kávu nespravíte. Vodný kameň postupne upcháva vodné cesty vo vnútri kávovaru a znižuje hrejivosť ohrevného telesa, čo môže skončiť až jeho spálenim.
Sáčok odvápňovacieho prostriedku stojí pár eur, oprava ohrevného telesa, v závislosti na typu kávovaru, 50 až 140 eur.
Na odvápnenie použite Scale Clean, ktorý si môžete kúpiť u nás na eshope. Prostriedkov na odvápnenie je celá rada, my máme vyskúšaný tento, ale samozrejme môžete použiť akýkoľvek iný.
Postup je nasledujúci:
1. Obsah sáčku nasypem do nádržky s vodou, prípravok nechám vo vode rozpustiť a zapnem kávovar, ktorý nechám nahriať na prevádzkovú teplotu.
2. Zapnem tlačítko na prípravu kávy.
3. Nechám vytiecť polovicu nádržky, potom prietok zastavím, aby prostriedok chvíľu pôsobil aj v cestách kávovaru.
4. Následne nechám vyprázdniť zvyšok nádržky. Tento postup môžete opakovať aj trikrát, vodu s odvápňovačom v tomto prípade nechávejte vytekať do vhodnej nádoby, a potom ju prelejte späť do nádržky.
5.Po vyprázdnení nádržky a ukončení procesu odvápňovania nádržku vypláchnem a naplním čistou vodou.
6. Opäť stlačím tlačítko na prípravu kávy a nechám celú nádržku vytiecť tentokrát už s čistou vodou, aby sa mi vyplavil prostriedok z prietokov kávovaru. Ak chcete, môžete opakovať tento proces dvakrát.
7. Teraz je kávovar odvápnený a pripravený k použitiu.