Pomôcky na prípravu espressa delím do troch kategórií:
- musím mať
- mal by som mať
- bolo by dobré mať
Samozrejme všetko z nižšie uvedeného nie je dogma a je možné nejakým spôsobom nahradiť alebo vynechať. Preto tento zoznam berte skôr ako tip alebo odporúčanie pre niekoho, kto má espresso rád, vie ho pripraviť a rád sa podelí o svoje skúsenosti. Zároveň však toto vybavenie je vyladené praxou a je ako celok funkčný.
To musím mať!
Do tejto skupiny vybavenia radím tie veci, ktoré vám výrazne zlepšujú chuť espressa alebo vám výrazne zjednodušia prácu
- Digitálna váha s krokom po 0,1g. To je základ, bez váhy mlynček skrátka nastaviť nejde.
- Dóza Airscape na kávu. Zatiaľ som neobjavil nič lepšieho na uchovávanie kávy a predlžovanie čerstvosti pri každodennom otváraní a zatváraní.
- Mlynček na kávu. Namletá káva starne v rade minút, preto mletie tesne pred samotnou prípravou je nutnosť! S obľubou hovorím, že kto má na kávu, má aj minimálne na ručný mlynček.
- Kvalitné utláčadlo. Správne utláčanie ovplyvňuje priebeh extrakcie kávy. Ak chcem mať stále kvalitné espresso je potrebné precízne a hlavne vždy rovnako utláčať. Preto sa vyplatí investovať do kvalitného utláčadla a zároveň si ho vybrať tak, aby čo najpresnejšie pasovalo do sitka v páke, ale aj do ruky.
- Baristický štetec. Použitú kávu je potrebné zo sitka páky nejak dostať von. K tomu je vhodný baristický štetec. Je ho možné nahradiť servítkami, baristickou utierkou, poprípade preplachovať. V prípade preplachovania je potrebné sitko v páke dôkladne vysušiť pred nasypaním čerstvo namletej kávy. Či už zvolíte akúkoľvek variantu, dbajte na dôkladné vyčistenie sitka v páke a ideálne aj v priestore pod sitkom v páke.
- Hubková utierka. Zanedbávaná pomôcka na utieranie trysky po šľahaní mlieka a utieranie ďalších nečistôt. Správne návyky a používanie tejto utierky vás posunú od kávomilcov k ozajstným domácim baristom.
- Chémia a ďalšie potreby na čistenie. Je potrebné čistiť, vždy najneskôr po 100 pripravených kávach. V opačnom prípade, počítajte s postupnou modifikáciou chuti kávy v espresse. Potrebovať teda budete:
- Chémia na kávové usadeniny a mastnotu, napr. Puly Caff
- Gumová alebo plechová záslepka páky
- Kefka na čistenie tesnenia
- Brita AquaGusto. Vankúšiky do nádržky domáceho kávovaru na zmäkčenie tvrdosti vody. Zabraňujú zavápneniu kávovaru. Sú na 250 litrov vody a maximálne pol roka. Súčasťou balenia je aj nálepka, ktorá vám pripomenie, že je čas na výmenu. Z môjho pohľadu dôležitá pomôcka.
- Prípravok na odvápnenie. Ak nemáte alebo nepoužívate AquaGusto, je potrebné v pravidelných intervaloch odvápňovať. K tomu používam napríklad Scale clean.
- Kanvička na speňovanie mlieka. Ak vás baví cappuccino, oplatí sa mať profi kanvičky (určené priamo) na šľahanie mlieka. Majú špeciálny tvar, lepšie sa v nich šľahá a vďaka špecifickému tvaru aj lepšie nalieva mlieko do šálky na cappuccino. Často sa ľudia snažia ušetriť a potom sú nešťastný z neúspechu pri šľahaní.
To chcem!
Tieto pomôcky by som prirovnal k slnečným okuliarom v aute. Bez nich sa dá určite šoférovať...
- Podstavec na utláčanie. Slúži ako opora páky pri utláčaní. Ja osobne sa bez tejto pomôcky nezaobídem, ale to môže byť len môj zvyk. Ak máte páku s jednovýpusťou, potom podstavec určite budete potrebovať.
- Knock-box, nádoba na odklepávanie použitej kávy. Nástroj, ktorý mi pomáha minimalizovať neporiadok pri odklepávaní kávy. Uprostred má pogumovanú tyčku a buchnutím o ňu pákou vyklepnem zo sitka páky použitú kávu.
- Čistiace granule do mlynčeka. Sú zdravotne nezávadné, ale nenahrádzajú samotné čistenie mlecích kameňov, len mi ich pomáhajú udržiavať nemastné. Granule sú určené pre elektrické domáce aj profi mlynčeky, s plochými aj kónickými kameňmi.
- Filtrácia vody - Čím lepšia voda, tým lepšia chuť kávy. Nezamieňajte však filtráciu (chuť vody) a zmäkčovanie vody (zavápnenie)
To by som mal mať!
Zdanlivo nepodstatné veci, ktoré môžu byť veľmi užitočné.
- Kefka na hrubé nečistoty s mäkkými medenými štetinami. Slúži k šetrnému čisteniu hlavy kávovaru a odstráneniu kávových nečistôt. Teoreticky by ste ho nemali nikdy použiť, ak pravidelne čistíte chémiou realita však býva iná ...
- Chémia na zaschnuté mlieko a mliečne usadeniny Puly Milk. Je určená hlavne pre automatické kávovary a pre tých, ktorý riadne neotierajú trysku ihneď po spenení mlieka.
- Podložka pod podstavec na utláčanie. Určite sa bez nej zaobídete, ale chráni vám pracovnú dosku a zároveň slúži ako organizačná pomôcka - všetko má svoje miesto.
- Miska na čistiaci roztok. Sitko hlavy kávovaru, sitko páky a samotná páka sa namáčajú cez noc v čistiacom roztoku pre jednoduchšie vyčistenie. Stačí akákoľvek plastová miska, ale môžete si zaobstarať aj originál, určenú priamo na tento spôsob čistenia.
- Čistiaci prípravok na povrchovú údržbu kávovaru. Podľa typu kávovaru sa dajú použiť rôzne prípravky. Ja používam prípravok s rozprašovačom Puly Bar.
Vyššie uvedené môžete použiť ako nákupný zoznam pre seba alebo pre niekoho blízkeho, proste si nájdite z tých najdôležitejších vecí, čo ešte obdarovaný nemá.
Všetko, čo je tu popísané denne používam. A vy sami si tieto pomôcky môžete vyskúšať v našej predajni v Brne na Táborské ulici alebo na kurze prípravy domáceho espressa a cappuccina v Prahe, Brne alebo v Bratislave.
Nech sa Vám darí
Richard Stehlík