Ďalším krôčkom k dokonalej káve môže byť lepšia voda. A je veľmi pravdepodobné, že s lepšou vodou budete mať aj lepšiu chuť kávy.
V podstate máte tri základné možnosti:
- používať kohútikovú
- kupovať balenú
- sami si upravovať kohútikovú alebo inú vodu z vlastného zdroja
Tento blog nemá za cieľ polemizovať o tom, aká voda je tá najlepšia, ale len naznačiť možnosti. Zvyšok bude stále na vás.
Kohútiková vosa
Tá by mala byť v poriadku na bežné použitie. Som z Brna a nepovažujem brnenskú kohútikovú vodu za príliš kvalitnú. Zažil som minimálne dvakrát, že voda tu bola pitná len po prevarení (zákaz hygienika do odvolania).
V lete 2018 bola na námestí Svobody v Brne akcia mestských vodárni a dávali tu ochutnať vodu priamo z chrbticového poriadku a bol som veľmi príjemne prekvapený lahodnou chuťou. Takúto chuť doma z kohútika nepoznám. Premýšľal som, ako je to možné.
U kohútikovej vody záleží na kvalite vodovodného poriadku, na jeho starobe a ako je zanesený a potom ešte na množstve chlóru. Ten sa pridáva do vody kvôli prevencii infekčných chorôb a dezinfekcii a niektorí ľudia sú naň citliví, smrdí im.
Našťastie pre týchto ľudí, chlór z vody časom vyprcháva, takže si stačí počkať alebo sa presťahovať ďalej od vodární, pretože ako bolo už napísané, časom vyprcháva a čím dlhšie putuje voda od vodární k vám domov, tým viac ho stačí vyprchať.
Tí, ktorí nemajú toľko času alebo sa nechcú sťahovať, tím nezostáva nič, len upravovať vlastnými silami.
Balená voda
Balená voda by mala byť tiež v poriadku a naviac chuťovo ďaleko s väčším potenciálom než kohútiková voda. Mňa na balenej vode odradzuje to, že neviem ako dlho a v akých podmienkach bola skladovaná.
Pri balenej vode vždy prebieha výstupná kontrola kvality zo strany hygieny, ale nikdy napríklad po pol roku skladovaní niekde na dvore obchodu, kde na vodu svieti slnko.
Ja balenú vodu na prípravu kávy nepoužívam, avšak si myslím, že stojí za to experimentovať aj s touto možnosťou.
Úprava vody
Pre domáce účely je potreba rozlíšiť filtrovanie a odvápnenie. Minerály obsiahnuté vo vode potrebujeme na zachovanie chuti kávy, ale spôsobujú zavápňovanie kávovaru, čo môže viesť až k nepriechodnosti vodných ciest z kávovaru, tzn. zlej funkčnosti espresso prístroja. Nechcem sa zaoberať technikáliami, to hlavné je, že je potreba nájsť rozumný kompromis medzi odvápnením vody a chuti kávy.
Preložené do slovenčiny: Je potrebné trochu minerálov vo vode nechať, inak nám káva nebude chutiť.
Ako na to?
Jedna z možností sú filtračné kanvice. Čiastočne zmäkčujú aj filtrujú, môžu aj vodu obohacovať o chuťové minerály, napríklad o horčík. Nevýhodou filtračných kanvíc môže byť (ne)dôslednosť vymieňania filtračných patrón. Väčšinou to končí odloženou kanvicou bez patróny niekde v skrini.
Ďalšia nevýhoda je časové oneskorenie medzi naliatím do kanvice a prefiltrovaním. Plusom je jednoduchosť a dostupnosť.
Mne sa osvedčili kanvice BWT, ktoré naviac obohacujú vodu o horčík a tým zlepšuje výsledný chuťový dojem alebo kanvice značky Brita, ktoré majú za príplatok prietokomer a tým spresňujú dobu použitia a účinnosť.
Ďalšou možnosťou je použiť filtračný systém, ktorý môže len filtrovať alebo filtrovať a zároveň zmäkčovať. Jednoduchou filtráciou zbavujeme vodu z chlóru, organických a mechanických nečistôt. Odstránením organických nečistôt ako sú pliesne, huby a machy a tiež už spomínaného chlóru čo najviac vylepší chuť vody.
Ja používam FIltračnú patrónu Brita Purity C 1000AC (kapacita 10 000 litrov vody, jemnosť filtrácie je 0,5 mikrometra 1000 mikrónov, čo je jemnosť filtra)
Stačí jednoduchá rozbočka pred vodovodnou batériou a napojiť na filter, ktorý vedie do vyhradenej batérie.
Vodu z tohoto filtru zmäkčujem až následne v nádržke kávovaru a to pomocou prietokového zmäkčovača alebo pomocou Brita Aquagusto zmäkčovacieho vankúšika, ktorý podobne ako magnet priťahuje ionty vápnika alebo ideálne pomocou obidvoch zmäkčovacích nástrojov.
Ďalšou možnosťou je filtrovať a zmäkčovať súčasne. Princíp spočíva v tom, že pripojím filtračnú patrónu, ktorá prefiltruje vodu, ale vďaka 30% obtoku vo vode ponechá potrebné minerály, aby chuť kávy zostala zachovaná. Pre tieto účely používam Brita Purity C50.
Takáto patróna sa dá pripojiť pred kávovar, ak je pripojený priamo na vodu (väčšinou v gastro prevádzkach) alebo napríklad pred chladničku, ktorá nám vyrába ľad a chladí vodu na pitie alebo priamo na výdajný kohútik.
Najväčšou výhodou tohoto systému je pohodlnosť. Nevýhodou môže byť finančná náročnosť na obstaranie a o trochu väčšia nákladnosť na prevádzku oproti filtračným kanviciam.
Zhrnutie možnosti práce s vodou na domácu prípravu kávy (ale aj čaju a varenie):
- Nemusíte vodu nijak riešiť, kohútiková voda bude pravdepodobne stačiť. Potom je potrebné v pravidelných intervaloch odvápňovať kávovar. Výsledná chuť kávy môže zaostávať za maximálnym potenciálom.
- Najjednoduchšie, ale menej účinné je používať filtračnú kanvicu. Je potrebné byť dôsledný a pravidelne meniť filtračné patróny. Interval odvápnenia kávovaru sa mierne predlžuje.
- Ďalšou možnosťou je kvalitne filtrovať a zároveň ponechávať minerály potrebné pre zvýraznenie chuti kávy pomocou filtračného systému. Toto riešenie je pohodlnejšie než filtračné kanvice ale drahšie. Interval odvápnenia kávovaru sa veľmi predlžuje.
- Vyššie uvedené platí, ale je potrebné zohľadniť tvrdosť a spotrebu vody. S vyššou tvrdosťou a spotrebou sa intervaly výmeny filtračných náplní a odvápnenia skracujú.